Pogledajte novog Seata Leona

MODERAN, ALI MANJE ZAVODLJIV


Imamo priliku vidjeti prve slike novog Seata Leona. Jedan od najiščekivanijih Volkswagenovih proizvoda trebao bi se pojaviti na nekom od sljedećih velikih sajmova (najvjerovatnije u Parizu ove godine), ali ono što sada možemo vidjeti jasno nam govori da je Seat ostao dosljedan svojoj filozofiji nekonvencionalnog automobila. Jasno se primijeti da ovaj auto ima dosta toga naslijeđeno sa konceptnog modela IBE. Naravno, sve je prilagođeno i omekšano za serijsku proizvodnju, ali Leon je ipak ostao moderan i elegantan automobil. Međutim, čini se da više nije privlačan kao model kojeg mijenja.

Svakako su dizajneri imali itekako težak posao. Estetski usavršena druga generacija Leona je vjerovatno jedan od najuspješnijih dizajnerskih poduhvata u historiji autoindustrije. Teško je očekivati da se ponovi onakav uspjeh, ali moramo reći da ni novi Leon uopšte ne izgleda loše. Naravno, to je samo subjektivni dojam, a puno više ćemo znati kada vidimo reakcije posjetilaca sajma na kojem ovaj auto bude predstavljen. Ono što možemo primijetiti na slikama je povratak ručice za otvaranje zadnjih vrata ispod zadnjih prozora. Ovakvim potezom, Seat jeste približio Leona široj publici, ali je i poništio njegovu osnovnu karakteristiku koja ga je odvajala od ostalih automobila. No, ovo nam možda govori i to da ćemo u budućnosti vidjeti i trovratnog Leona. Ono što je sigurno veliki korak unaprijed je uređenje u kabini. Iako imamo samo sliku prednjeg dijela konzole i volana, jasno je da je ovako koncipirana unutrašnjost estetski savršenija od prilično opskurne unutrašnjosti kakva je bila na modelu iz druge generacije. Štaviše, i ovdje primijetimo da je cijeli centralni dio konzole zakrenut prema vozaču, što ovog Leona i dalje povezuje sa sportom.

Treća generacija Leona naslonjena je na novu MQB platformu koju koristi i novi Audi A3, a na kojoj je baziran i Golf 7. To znači da će ovi modeli dijeliti motore, tako da će u Leonu biti dostupni mali četverocilindarski turbobenzinci (1,2 TSI i 1,4 TSI), dok će sa dizelske strane vjerovatno biti dostupni 1,6-litarski TDI i dvolitarski TDI. Naravno, ne možemo zaobilaziti sportske verzije Leona, koje su zapravo i proslavile ovaj auto. Na slikama već možemo vidjeti FR-a koji ima posebne odbojnike. Cupra svakako još nije dostupna, ali smo sigurno da će, kao i uvijek, snagom nadmašiti vjerovatno sve sportske kompakte. Možemo očekivati objavljivanje zvaničnih slika i informacija već u sljedećih nekoliko dana (ili čak sati).

ZAKAŽITE TERMIN

Kontaktirajte nas

  Vaše ime (mandatorno)

  Vaš Email (mandatorno)

  Predmet

  Vaša Poruka

  Bot provjera: captcha

  © Copyright 2019 Auto Servis "Lukić